Over ons

lokaal, ecologisch & fairtrade

Na jarenlang als idee rond te sluimeren in het hoofd van onze stichtend vennoot: Jan Breyne, was het in 2016 zo ver. Dankzij een samenwerking met Oxfam Mariakerke, een hele bende enthousiaste buurtbewoners en ondersteunende aandeelhouders zag Akker & Ambacht, de coöperatieve buurt- en stadstuinwinkel, het licht in 2016.

Wie?

 • In memoriam Jan Breyne

  Jan is de geestesvader van Akker en Ambacht, in 2016 zette hij een jarenlange droom om in realiteit en starte hij als eerste winkelier. Een drukke dag met de eerste levering van "Vesche Vis", recht uit Oostende.

  Op 21 mei 2022 is Jan overleden, thuis te Gent.

 • Hadewijch Breyne

  Hadewijch startte in 2017 als student-zelfstandige in Akker en Ambacht. Naast het "winkeltje spelen" is ze leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde in het secundair onderwijs.

 • Kurt Rouckhout

  In 2022 vervolledigde Kurt het team. Deze handige vijftiger en buurtbewoner met voorliefde voor koffie in de zon, Zeeland in de wind én verse kruiden uit de tuin (eerder dan gedroogd zaad uit China), helpt je graag verder in de winkel.

 • Veronica Lamaire

  Veronica (of Veronique) is de levenspartner van Jan en staat al sinds 2016 achter de schermen in voor het praktische reilen en zeilen van de winkel.

 • Benoît Dutordoir

 • Egidius Van Heddeghem

 • Wout Goossens

  Sinds maart '23 volgt Wout onze plantenafdeling op. Hij gelooft enorm in de kracht van (eetbare) bomen en inheemse meerjarigen om de natuur dichter bij elk van ons te brengen. Hij heeft zich verdiept in de bio-landbouw, permacultuur, voedselbossen en wondere plantenwereld.

Onze geschiedenis

Over duurzaamheid wordt vaak oeverloos gepraat, maar wij doen het hier gewoon. Elke dag bieden we producten aan die ofwel van dichtbij komen, ofwel van overzeese Fair Trade-coöperatieven uit het Zuiden. Als het niet ecologisch verantwoord of duurzaam is, dan hebben we het niet. We weten wie het maakt, kennen hun verhaal en kunnen daarom ook met zekerheid weten: dit product is oké. Zo bieden wij concreet iets goeds aan, aan transparante prijzen.

Jan Breyne*, Hadewijch Breyne,
Veronica Lamaire, Kurt Rouckhout, Wout Goossens
Egidius Van Heddeghem & Benoît Dutordoir